Χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Και πάλι, ένας κορυφαίος αγώνας στην Ελλάδα πρέπει να ακυρωθεί εξαιτίας των οπαδών του ποδοσφαίρου. Τυπικό: Ο πληγέντος σύλλογος Παναθηναϊκός στην Αθήνα δεν βλέπει την ενοχή μαζί του, αλλά τον γερμανό διαιτητή.

Θα μπορούσε να γίνει ένα φεστιβάλ ποδοσφαίρου: Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο παραδοσιακός σύλλογος Παναθηναϊκός συναντά τον πρωταθλητή του Ολυμπιακού Πειραιά, δεκάδες χιλιάδες οπαδούς πυρετωδώς. Αλλά σύντομα έρχεται σε ταραχές. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνο αέριο, οι παίκτες και οι προπονητές των επισκεπτών δέχονται επίθεση μπροστά στις κάμερες που λειτουργούν. Ο γερμανός διαιτητής Μάρκο Φρίτς θα δώσει στον Παναθηναϊκό μία ώρα, όπως ορίστηκε, για να πάρει την κατάσταση υπό έλεγχο ή να καθαρίσει το γήπεδο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, το παιχνίδι τερματίζεται πρόωρα με σκορ 0: 1 για τον Ολυμπιακό. Όλες οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα το 2019. Αναλυτικές αξιολογήσεις, προσφορές, υπέρ/κατά και όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε εγγραφή.

Αυτή ήταν η περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα, ο Παναθηναϊκός παραπονέθηκε ότι ο Φρίτς είχε αντιδράσει πολύ βιαστικά. „Ο γερμανός διαιτητής έχει κάνει τον Ολυμπιακό μια χάρη“, σχολίασε το αθλητικό χαρτί Prasini, το οποίο κλείνει ο Παναθηναϊκός. Η εφημερίδα Φως, γνωστό κάτι σαν τη φωνή του Τύπου Ολυμπιακός, όμως, έδειξε συμπόνια για τους διαιτητές από το εξωτερικό, η οποία «είναι μάλλον σοκαρισμένος από όλα όσα έχει βιώσει.»

Αντίπαλοι οπαδοί εμπλέκονται σε μάχες δρόμου

Στην Ελλα, οι αντίπαλοι οπαδοί πάντα ασχολούνται με μάχες δρόμου-συχνά στο περιθώριο των αθλητικών εκδηλώσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Ακόμα και το πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών επισκιάζεται περιστασιακά από ταραχές. Οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου συνήθως κάνουν πάρτι για τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά και υποστηρικτές των παραδοσιακών συλλόγων ΑΕΚ Αθήνα και Παμ Σαλονίκι δεν ασχολούνται πάντα με τον αντίπαλο με σπορ τρόπο. Ποιος είναι ο λόγος γι ‚ αυτό;

Ο Μάνος Σταραμόπουλος, ειδικός ποδοσφαίρου και συνεργάτης ιταλικών και ισπανικών αθλητικών μέσων, βλέπει πολλούς λόγους για τη βία στα γήπεδα ποδοσφαίρου: «αποτυχία της πολιτικής, έλλειψη δίκαιου παιχνιδιού μεταξύ των οπαδών και, τέλος, ο Αισθητισμός πολλών μέσων ενημέρωσης συνέβαλαν στην „Τα σημερινά παράπονα“, ο Σταραμόπουλος παραπονιέται σε συνέντευξη με την DW.

Εντελώς συγκεχυμένη νομική κατάσταση

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι τα μέτρα τιμωρίας είτε δεν είναι αποτελεσματικά είτε αντιστρέφονται κατά βούληση · ως αποτέλεσμα, η νομική κατάσταση έχει γίνει σύγχυση, ο Σταραμόπουλος παραπονιέται. Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα: το 2006, ο τότε συντηρητικός υπουργός Αθλητισμού και πρώην ποδοσφαιριστής τζόργκος Ορφός ψήφισε έναν σκληρό νόμο ο οποίος θα επέτρεπε στην αστυνομία να αναλάβει την προληπτική επιμέλεια των εγκληματιών λύρα για πρώτη φορά όταν ένα κορυφαίο παιχνίδι της Η αγαπημένη ομάδα είναι μέσα για αυτό-αρκετά για ένα εκφοβισμό χούλιγκαν.

Ωστόσο: „μετά από κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο διάδοχος του Όρφανου στο Υπουργείο Αθλητισμού κατήργησε δυστυχώς τον νόμο. Μετά την αριστερή στροφή στην Αθήνα το 2015, ο κανονισμός τέθηκε και πάλι σε ισχύ, λίγο αργότερα τέθηκε σε αναμονή, τώρα ο νέος υπουργός Αθλητισμού Τζόργκος Βασιλειάδης θέλει να περάσει το νόμο ξανά… “

Δεν διδάχτηκα από το μοιραίο έτος 2016

Οι λέσχες ενθαρρύνουν τη βία στο γήπεδο ποδοσφαίρου; Ο Μάνος Σταραμόπουλος δεν θέλει να πάει τόσο μακριά. Ωστόσο, βλέπει έναν φαύλο κύκλο φανατισμού, ο οποίος εκφράζεται ήδη στην προαγωγή του ταλέντου-όχι απαραίτητα στη λέσχη, αλλά κυρίως με τους τρελοί γονείς του ποδοσφαίρου. Προφανώς είναι θέμα νοοτροπίας.

„Πάντα βλέπω έναν πατέρα στις κερκίδες που νομίζει ότι ο γιος του είναι ο νέος Μέσι και πρέπει να ετοιμάσει τον αντίπαλο. Το δίκαιο παιχνίδι φαίνεται διαφορετικό, „λέει ο ειδικός. Το ποδόσφαιρο είναι ανεκτικό και δημοκρατικό, γιατί όχι μόνο η νίκη και η ήττα συμβαίνουν εκεί, αλλά και η ισοπαλία είναι δυνατή. Αλλά τα νεαρά ταλέντα μιας τρυφερης εποχής δεν θα διδαχθούν ότι, ο Σταραμόπουλος παραπονιέται.