5ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Σκάκι Νέων – Νεανίδων U-20

Οι μάχες στις σκακιέρες του “5ου Μεσογειακού Πρωταθλήματος Σκάκι Νέων-Νεανίδων”, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Caldera Creta Paradise στον Πλατανιά, συνεχίζονται με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.
Ηδη το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε και ο έβδομος γύρος. Απομένουν άλλοι δύο γύροι με τον ένατο και τελευταίο να ξεκινά στις 10 το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Δευτέρα 2/9) στις 5,30 θα γίνει η τελετή λήξης και οι απονομές των επάθλων στους νικητές και νικήτριες της γενικής κατάταξης και των άλλων κατηγοριών.

Ο 18χρονος Τούρκος σκακιστής Emiroglu Cankut διέκοψε τη νικηφόρα πορεία του Γιάννη Καλογερή, ο οποίος μέχρι τον έβδομο γύρο ήταν αήττητος με 6 νίκες σε 6 αγώνες και ισοβάθμησε μαζί του στην κορυφή. Με έξι βαθμούς, ισόβαθμος μαζί τους επίσης, βρίσκεται και ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος μετά τη νίκη του επί του Αντώνη Γεωργαντά. Από κοντά με 5,5 βαθμούς ακολουθούν ο Μάνος Καζάκος (νίκησε στον έβδομο γύρο την Νάντια Ανδρώνη) και η σκακίστρια από την Τουρκία Soylemez Cansu η οποία και προηγείται μέχρι στιγμής στη κατηγορία των κοριτσιών. Πιο πίσω ακολουθούν ισόβαθμοι πέντε σκακιστές έχοντας από πέντε βαθμούς (Αναγνωστόπουλος, Baglan, Grosar, Γεωργαντάς και Selen) έχοντας και αυτοί θεωρητικά τη δυνατότητα να πλασαριστούν στις τρεις πρώτες θέσεις τις γενικής κατάταξης. Από τους μικρότερους σε ηλικία σκακιστές αξιοσημείωτη παρουσία έχουν μέχρι στιγμής ο Ευάγγελος Πατρελάκης, ο Νέστορας Θωμαδάκης και ο Χρήστος Μαρινάκης.
Με τη κλήρωση του όγδοου γύρου αντιμέτωποι στη πρώτη σκακιέρα θα καθήουν ο Γιάννης Καλογερής με τον Αλέξανδρο Παπασημακόπουλο, στη δεύτερη συγκρούονται ο Μάνος Καζάκος και ο Emiroglu Cankut και στην τρίτη ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος με την Soylemez Cansu. Βaglan Esat – Grosar Gari και Αντώνης Γεωργαντάς – Sop Selen είναι τα ζευγάρια που ακολουθούν.

Την Κυριακή το πρωί η Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Μεσογειακού Πρωταθλήματος Σκάκι Νέων-Νεανίδων, οργάνωσε μια εκδρομή – ξενάγηση στην παλιά πόλη των Χανίων και την γύρω περιοχή (τάφοι Βενιζέλων, Ακρωτήρι, Απτερα, κ.ά.) στην οποία συμμετείχαν οι ξένοι συμμετέχοντες αθλητές και οι συνοδοί τους. Επίσης στην εκδρομή συμμετείχαν και Ελληνες αθλητές και συνοδοί που έχουν έρθει από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ολοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ομορφιά και την ιστορία της πόλης μας και γενικώτερα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Εννοείται βέβαια ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκακιστές και σκακίστριες, Ελληνες και ξένοι, απολαμβάνουν σχεδόν κάθε βράδυ μαζί παρέα τη νυκτερινή ζωή του Πλατανιά.

Διοργανωτές του μεσογειακού πρωταθλήματος είναι ο Α.Ο. Κύδων Χανίων και η Mediterranean Chess Association με συνδιοργανωτές τη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά και τον Ομιλο Επιχειρήσεων Κρομμυδάκη. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Μέγας χορηγός είναι η Caldera Group Hotels και Χορηγοί το Επιμελητήριο Χανίων, ξενοδοχείο Γερανιώτης, ξενοδοχείο Panorama, ΙΝΚΑ Super Markets, Συν/σμός Φαρμακοποιών Χανίων, Status Tourism, Μεσογειακοί Καθαρισμοί Καφαντάρης, περιοδικό Χανιόραμα. Τηλεοπτικός χορηγός Νέα Τηλεόραση Κρήτης.